INTERVJUER/REPORTASJER

Hjemlevering av sæd

I pilotprosjektet «Moderne Per 2.0» får 10 kunder teste en ny distribusjonsmodell. Hver 8. uke svinger Genos behørig dekorerte Craftervarebil inn foran fjøsdøra, leverer dosene som er bestilt og fyller opp sæddunken med nitrogen.

Tekst og foto:
Rasmus Lang-Ree

Jimmy Marken sørger for at kundene får det de har bestilt levert i beholderen. Hvis det er behov for det rydder han opp litt i dunken.

Seminmarkedet er i sterk endring med økende bruk av kjønnsseparert sæd og bruksdyrkryssing. En annen endring er at stadig flere bønder skaffer seg sin egen beholder. Geno regner med at hver femte ku nå insemineres med sæd fra gårdens egen beholder. Parallelt med dette er det konkurrenter av Geno som selger og supplerer med sæd med besøk på gården. For å møte disse utfordringene og ikke minst vurdere framtidige distribusjonsløsninger, tester Geno nå ut et opplegg der bøndene bestiller i nettbutikken og får sæden levert så å si på døra.

Teste ut modellen

Tanken bak prosjektet er å finne ut litt mer om fordeler og ulemper med en slik distribusjonsmodell sammenlignet med sædrutene som dekker nesten hele landet med sine turer hver femte eller sjette uke. Ikke minst må en finne ut i hvilken grad det er betalingsvilje som matcher kostnadene. Det ligger i kortene at modellen som testes ut forutsetter at mange kunder kan nås innenfor akseptabel kjøretid fra seminlager/depot.

Ikke bare sæd og nitrogen

Buskap henger seg på Jimmy Marken som kjører ruten til testkundene. Jimmy forklarer at kundene må bestille det de skal ha i sædbutikken innen et angitt tidsintervall. Med de 10 testkundene som er med nå klarer han å kjøre ruten innenfor en vanlig arbeidsdag. Han forteller at kundene som er eierinseminører også kan bestille engangshansker, glidemiddel og overtrekksrør eller annet nødvendig utstyr til inseminering. Smittvernutstyr blir det også vurdert å ta med i bilen. Mengde nitrogen blir en begrensende faktor når en kjører rundt med en varebil med vektbegrensninger. Jimmy løser dette ved å etterfylle nitrogen på alle dunkene ved hvert besøk selv om kundene har beholdere som kan holde i tre måneder før etterfylling.

Fordeler med hjemlevering

  • Genorepresentant på gården (personlig service og oppfølging)

  • Ingen bestillingsgebyr

  • Kan bestille hva man vil fra nettbutikken

  • Ingen kjøre- og ventetid ved henting på ruta

  • Ingen kjøreutgifter til ruta

  • Får påminnelser om bestilling og automatisk fylling av beholder

  • Får mulighet for kjøp av semin og annet utstyr ved levering

Kjekt å få levert på gården

Håvard Schiaker synes det er lettvint å få sæden levert på gården.

Denne gangen hadde Håvard Schiaker bestilt 26 sæddoser. I besetningen går det i REDX til ca. 40 prosent av dyrene og kjønnsseparert Angus til 40 til 50 prosent.

Håvard Schiaker i Kluke samdrift på Biri forteller at de har hatt egen sædbeholder lenge selv om det er veterinærene som har stått for insemineringene. Med ei kvote på 450 000 liter og ca. 55 kalvinger i året går det noen sæddoser.

- Jeg syntes det hørtes kjekt ut å få sæden levert på gården, sier Håvard. – Det nok vil bety enda mer for dem som har lenger vei å kjøre til der sædruta stopper, enn vi som bare har to kilometer til veterinærklinikken på Biri. Mange vil nok synes det er godt å slippe å måtte møte opp på bestemt tidspunkt for å få hentet sæden.

Håvard synes testprosjektet har fungert veldig bra. Eneste han har å utsette er at sæd foreløpig må bestilles innen et veldig kort tidsvindu ca. en måned i forveien. Han synes også det hadde vært fint om tilbudet ble utvidet med for eksempel smittevernutstyr.

God service

Øystein Finsrud skryter av servicen Jimmy gir.

Øystein Finsrud driver med ammeku i Vestre Gausdal. Han driver renavl på Charolais med 100 prosent semin og har 40 kalvinger i året.

- Jimmy gir god service enten det er på sædrute eller her på gården, skryter Øystein. – Jeg har ikke noe å utsette på dette opplegget. Det eneste må være at jeg må planlegge bedre for å få bestilt det jeg trenger i den perioden nettbutikken er åpne for oss.

Alternativet for Øystein er 12 minutters kjøring til Segalstad bru, så for han er det ikke et skrikende behov for ny ordning. Men han innrømmer det er en fordel å bare kunne sette sædbeholderen ut og ikke måtte binde seg til et oppmøte på et bestemt tidspunkt. For han vil det bli et prisspørsmål om han blir med hvis prøveprosjektet munner ut i tilbud om en permanent ordning.

Utprøvingen fortsetter i trøndelag

Jimmy forteller at siste runden han kjører med de 10 testkundene i Biri- og Gausdalområdet blir i uke 24. Fra høsten er planen at utprøvingen flyttes til Trøndelag. - Besøk på gården tror jeg vil gi en bedre kundeopplevelse, svarer Jimmy på spørsmål om fordelene med gårdsbesøk framfor den tradisjonelle sædruten. Han legger til at med økende antall bønder med egen beholder blir det stress på sædruta for å holde tidsskjemaet, og det er ikke optimalt for kundepleien.